Og takk for det gamle... PDF Print E-mail

Da data og bilder skulle overføres fra gammel til ny hjemmeside kommenterte webmasteren at jeg hadde jo gjort litt av hvert de siste årene. Her er litt mimring i starten på det nye året...

Mitt største øyeblikk og opplevelse som skuespiller...
...er da jeg sto på scenen på West Broadway i Peter Levys stykke Oscar om forfatteren Oscar Wilde. Vi var over 1000 menn som sto i kø på gaten i januar måned for å gjøre audition og lille meg stakk av gårde med seieren.
Forfatteren var så betatt av min tolkning av rollen at han senere skrev om stykket til en monolog som han forærte meg som presang før jeg flyttet hjem til Norge igjen.
Monologen er oversatt av den legendariske ”Wilde-oversetteren” Per Bronken, som dessverre ikke er blant oss lenger, men jeg gleder meg enormt til en dag å kunne presentere denne versjonen for et norsk publikum.

 

Mitt største øyeblikk som publikum?
Jeg tror det må være Metamorphosis av Mary Zimmerman, basert på gresk mytologi. Alt foregår i et basseng og vann som element gir en utrolig flott virkning til alt fra fødsel til sjøslag til begravelse og død, og til voldtekt. En opplevelse av de sjeldne.

Det mest utfordrende...
jeg har gjort er Ibsen, Tsjekhov og Shaw, som jeg alle har spilt stykker av. Det er virkelig mat for skuespillere, og man kan gå dypt inn i rollen og sinnet til deres rollefigurer, noe jeg finner både fascinerende og utfordrende!

Det flaueste...
…som har hendt meg på en scene må være det å hoppe fire sider tekst i en musikal i Philadelphia og se teknikerne på sidescenen løpe som gale for å rekke skiftet.

Men nok om det - her er noe av det jeg har gjort den siste tiden - og godt nytt år til dere alle!

 


Fiolinisten
Are Kalmars nye film "Fiolinisten" skal være premiereklar i 2012 og opptakene ble gjort bl.a. i Sjoa og på Valdres Folkemuseum i Fagernes. Filmen handler om en sæter og en fele som er hjemsøkt. Alle som kommer dit og som tar i fela opplever mystiske ting.
Handlingen foregår over flere hundre år og vi blir kjent med alle parene som kommer til sæters og finner ly for natten. En ny thriller dette altså. Kostymene som du ser er tidsriktige og Geir Morstad og jeg spiller pelsjegere fra 1760- En slags Romeo og Julius historie. Mer røper jeg ikke. Se filmen så får du svar.

 


Plateinnspilling av "Annie"
Høsten 2004 var jeg med på CDen fra årets "Annie"-forestilling. Platen ble spilt inn i løpet av oktober i Urban studios på Grünerløkka. Hele den opprinnelige rolle-besetningen er med på plata, og jeg synger fire sanger, samt en del ensemblenummer.

 


Annie 2 på Chateau Neuf
"Annie 2" er en større produksjon og faktisk et bedre stykke, med enda bedre musikk, mener produsent/regissør parhestene Daniel Bohr og Christian Lange. De danske suksessgutta har igjen alliert seg med sjarmtrollet Tomine Malmquist Harket, Morten Rudå, Elsa Lystad, Jon Skolmen og Susanne Fuhr, og inntar storscenen på Chateau Neuf fra 6.oktober - og i hvert fall frem til jul. (2005)
Toeren begynner hjemme hos Warbucks som har fått adoptert Annie, men inn kommer en annen slem dame, Mrs. Doyle (Elsa Lystad), som erklærer adopsjonen ugyldig, siden "Daddy" ikke er gift. En dame som har skumle baktanker. Poenget er å få Warbucks gift, og en slu yngre dame (Henriette Myhre) kommer derfor seilende inn i stykket, mens den snille Grace (Marianne Krogness) holder seg beskjedent i bakgrunnen. Så rømmer Annie til en gård i Tennessee, president Roosevelt (Jon Skolmen) er selvsagt med på nytt, og forviklingene står i kø før en ikke overraskende happy ending, der de slemme får sitt. Les mer i Aftenposten

 


Samboertrøbbel i Seks som oss
I TV 2s serie "Seks som oss" var på lufta våren 2006. Der er det vennskapelige forviklinger som i "Venner for livet", og sex-scener som i "Sex og singelliv".
Serien handler om tre søstre og deres menn i livet. Forskjellene mellom kjønnene står sentralt, og det blir viet litt oppmerksomhet til omgangen mellom kjønnene også. Den ene mannen i serien spilles av svenske Samuel Fröler som spiller en gestalt-terapeut. I en av episodene spiller jeg en pasient som har trøbbel med sin samboer og det er en nesten tragi-komisk tone over scenen.
Det er alltid spennende å jobbe med store talenter som Fröler og det var ekstra spennende å bli instruert av Per Olav Sørensen som jeg ikke har arbeidet med tidligere.

 


Tilbake på Oslo Nye
Da Johannes Joner måtte ut av den nye norske musicalen Olsenbanden Jr. går på Cirkus av Arne Lindtner Næss og Svein Gundersen, hoppet jeg inn og spilte tre dager i februar 2005. Ingen enkel jobb når man jobber med flotte navn som Brit Elisabeth Haagensli, Geir Kvarme og ikke minst Anders Hatlo som jeg spiller makkeren til. Den største utfordringen var kanskje duettene med Hatlo og dansetrinnene koreografert av Helén Vikstvedt.  Moro å være tilbake igjen på Oslo Nye Teater.

 


Månedens blomst!
Utelivsguiden Pink Planet tildelte meg i august 2004 månedens blomst. Bakgrunnen var min innsats i musikalen "La Cage aux Folles". De skriver "med suksessen La Cage aux Folles" har teater-publikumet fått oppleve minneverdige og imponerende skuespillerprestasjoner. (...) stykket er en modig og ekstragavant oppsetning hvor Morten og resten av ensemblet har klart å beseire publikum.

 


Moro i Beat for Beat
8. oktober, 2004 dukket jeg opp sammen med Arlene Wilkes opp i Beat for Beat på NRK. Nok en utfordring og utrolig hyggelig å bli anbefalt av Arlene.


Spennende utfordring i "Annie"
Etter at Henrik Scheele av personlige årsaker måtte trekke seg fra "Annie" ble jeg spurt av Daniel Bohr og Christian Lange om å overta rollen som Daddy Warbucks. Dette var selvsagt en utfordring jeg ikke klarte å si nei til. Premieren er 19. september, 2004. Jeg gledet meg over å få spille sammen med veteraner som Karl Sundby og Elsa Lystad.
Les mer Se flere bilder mente pressen:
Oslopuls; Kulturspeilet; TV2; Dagsavisen; Dagbladet; VG; Nitimen

 


Fra Jacob til Albin i "La Cage aux Folles"
Først skulle jeg spille faren til bruden i musikalen, så skulle jeg spille Francis som er inspisienten på klubben "La Cage aux Folles", og så ble jeg tilbudt rollen som hushjelpen Jacob da både Robert Stoltenberg og Brede Bøe ikke kunne ta jobben på grunn av andre engasjement. Siste spilleuke ble Dennis Storhøi lagt inn på sykehus og jeg ble i hui og hast kastet inn i hovedrollen som Albin.
Musikalen er signert radarparet Marianne Skovli Aamodt og Svein Sturla Hungnes som også sto bak Oslo Nyes publikumssuksesser Cabaret, Chicago og My Fair Lady. Jeg har vært med i musikalen en gang før på Amerikas største Dinner Theatre i Ohio, hvor jeg spilte rollen som Renaud, og også her var jeg understudy for hovedrollen Albin.
Presseklipp: Dagbladet, NRK, Kulturspeilet, Kulturkompasset

 


Skrukke i Blåfjell, Oslo Nye
Det er så deilig å være med i et stykke som tar for seg mange forskjellige emner som rasediskriminering, miljøspørsmål og andre problemer som alt er pedagogisk riktig lagt opp for barn uten å være "pekefingerteater". (2002)
Forestillingen "Jul i Blåfjell" har blitt Oslo Nye Teaters juleklassiker, akkurat som Nationaltheatrets "Reisen til Julestjernen". Vi har også hatt celebert besøk av kronprinsparet med lille Marius. Og forestillingen har vært utsolgt fra midten av november og frem til jul.

 


Suksessen "Kvinnen i mitt liv"
”Kvinnen i Mitt Liv” har vært en av 2003s mest omtalte norske filmer og er den også kommet på video og DVD. Jeg spiller en vigselsmann som vier et lesbisk par som hovedpersonen Jacob (Thomas Giertsen) er venner med. Vigselsmannen er en venn av det lesbiske paret, og det hele foregår privat og altså ikke på Tinghuset som ofte er vanlig. Det var moro å jobbe sammen med Thomas fordi han er like umiddelbar og skøyeraktig som han fremstår på TV. Han har også god timing og replikkene sitter godt! Flere av scenene ble spilt inn på Palace Grill på Solli Plass, så du kjenner kanskje igjen noe av interiøret fra filmen?

 


"Hos Martin"
”Hos Martin ” gikk på skjermen i januar 2004. Hovedrollene spilles av Nils Vogt, Sven Nordin og Henriette Lien. Selv spiller jeg en arrogant kelner som etter beste evne forsøker å varte opp en småpussa og irriterende Elisabeth (Henriette Lien), men får full forståelse av hennes mann Martin (Sven Nordin).
Så dukker selveste Hamlet (Nils Vogt) opp, og det er duket for en scene som er fullspekket av gode one-liners, for øvrig forfattet av min gode venn Bjarni Thorsson, som jeg gikk i klasse med på The American Academy of Dramatic Arts i New York. Serien spilles inn foran et live publikum, og dette var en ny opplevelse for meg som skuespiller. Det var både morsomt og nesten litt fælt!

 

Ut på tur - Midt-Norge rundt!
I oktober 2007 hadde jeg premiere på Dampsaga i Steinkjer, hvor jeg spilte Rolf Stenersen i Nord-Trøndelag Teaters musikal "Kjærligheten er blå". Det er ikke bare på Steinkjer denne forestillingen har blitt spilt, hele oppsetningen har også vært på turné rundt om i Midt-Norge. Jeg fikk nesten litt deja vu-følelse der ute på veien og ferjer fra tiden da jeg reiste land og strand rundt med Riksteateret. Her er for øvrig litt om hva pressen synes om forestillingen:
Aftenposten/Mona Levin    Trønderavisa   Trønderavisa Web-TV    Adresseavisen   NRK
Dagen derpå med Wildenvey
Herman Wildenvey ble raskt kjent for sine glade, sommerlige dikt som handlet om blomster, piker, vin og livsglede. Han var den morsomme fyren med den utagerende festingen.
Dette var en musikalsk komedie der jeg spilte sammen med med Morten Røhrt, Elin Sogn, Anders Hatlo, Ellen Nikolaysen, Arlene Wilkes, Øystein Lund Olafsen, Steinar Borvik, Hans Einar Apelland med flere. Manus var ved Terje Wiig, og bearbeidet av Anders Hatlo og Toralv Maurstad.
Telemarksavisa Aftenposten Østlandsposten
Kjærligheten er blå
20. oktober 2007 hadde jeg premiere på Dampsaga i Steinkjer, hvor jeg spilte Rolf Stenersen i Nord-Trøndelag Teaters musikal "Kjærligheten er blå" om den folkekjære maleren Jakob Weidemann. Musikalen er skrevet av Anderz Døving og Stig Nilsson, med musikk av Asgeir Skrove.
”Kjærligheten er blå” er en annerledes og spennende musikal som tar mål av seg å utvikle og utfordre musikalsjangeren. Forestillingen følger ikke den lineære episke fortellerformen som gjennomsyrer musikalen som sceneform.
Istedenfor ønsker vi med ”Kjærligheten er blå” å være inspirert av Weidemanns abstrakte malerkunst. Vi vil prøve å skape et eget univers med den internasjonalt kjente Nord-trønderske billedkunstner Anne-Karin Furunes’ egenartede installasjoner av perforerte stålplater, som en skarp kontrast til Weidemanns fargerike malerier og Nils Aas’ jordnære skulpturer, sier instruktør Anderz Døving
Erik Jacobsen spiller Jacob Weidemann og Øyvind Brandtzæg spiller Nils Aas. I tillegg medvirker Trine Svendsen, Kathrine Strugstad, Tone Søyset Døving og Ola Fjellvikås.
Etter Steinkjer blir det turné i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Trondheim og Oslo frem til januar 2008.
O'Horten premiereklar
I Bent Hamers spillefilm "O'Horten" spiller jeg lokfører Røhmer som er litt av en skøyer. Per Horten skal pensjoneres, og han blir hyllet med en fest av hans ansatte hvor han mottar "Gullokomotivet". Etter festen forsøker Røhmer å lokke med seg Horten og hans kolleger på nachspiel hjemme hos seg, men Horten er tvilende fordi at han skal kjøre sin siste tur med Bergensbanen dager etter. På rollelista finner vi kjente skuespillere som Ghita Nørby, Espen Skjønberg, Per Jansen og Gard Eidsvoll, og tittelrollen spilles av Bård Owe. Bent Hamer er kjent for de prisbelønnede filmene "Eggs" og "Salmer fra et Kjøkken".
Jul i Tøyengata
Årets julekalender (2006) for voksne på TVNorge heter Jul i Tøyengata og er en parodi på Jul i Skomakergata som vi alle husker. Zahid Ali spiller Skomaker Ali og også rollen som nordmannen Konnerud (til høyre) som driver jernvare-handelen i butikken ved siden av. Naboen (meg) stikker ofte innom og heter Varberg, og er svært rasistisk person. Han er glad i kaffe og Gjendekjeks og standardreplikken hans er; Neida så….. Regien er ved Sigmund Falch, og serien starter på TVNorge 1. desember 2006. Det skal bli spennende å se hvordan serien blir mottatt og om jeg blir stemplet som rasist i privatlivet, hvilket jo ikke hadde vært så hyggelig.

 

 

 

 

Helt til slutt: Som skuespiller må man bevare barnet og det lekende mennesket i seg selv. Og på fotosession er det masse muligheter til både å leke og å hente frem rakker-ungen. Her er fra en serie bilder tatt av Roger Norheim.