Mysteriet Holst PDF Print E-mail

Høsten 2011 var jeg i Bergen og spilte inn Mysteriet Holst ? en historie fra skyggene hvor jeg spiller sjåføren Paul Romstad som er mannen som kjørte Kai Holst til Stockholm. Under opptakene fikk jeg gleden av å kjøre en Kapitän fra 1942. Herlig!

 En sen junidag i 1945 reiser Kai Holst, en av Norges viktigste motstandsmenn, til Stockholm. Ifølge vitner skal han ordne opp i noe, og noen kommer til å bli "bleke" som følge av det. Et døgn senere blir han funnet død på en trappeavsats, skutt i hodet med sitt eget våpen. Til tross for mystiske omstendigheter konkluderer politiet raskt med selvmord, og saken henlegges.

 

Saksdokumenter hemmeligstemples og puttes i arkivene, og venner og familie som prøver å undersøke saken blir truet. I denne filmen tas etterforskningen opp 66 år senere, og ved hjelp av hemmelige dokumenter, gamle vitneavhør og politirapporter rekonstrueres Holsts siste døgn i live for å avdekke hva som egentlig skjedde. Gjennom filmens etterforskning trekkes trådene inn i krigens gråsoner.

- Filmen om mordet på motstandsmannen Kai Holst blir en spenningsdokumentar der filmskaperen avslører spillet og begivenhetene gjennom vitneavhør, politirapporter, hemmelige dokumenter og iscenesettelse av Holsts siste døgn i live. Prosjektet er godt dokumentert og av høy filmatisk kvalitet, sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.